日本を代表する食べ物と言えば寿司。鮨とも書きます。元々は保存のため酢飯と魚を合わせたので鮨、鮓だったのですが、寿を司ると言う縁起の良い字を使い広めたのが始まりです。
Nigiri-Sushi is the most popular style that was made in early 1800s Edo-era. The first shop was street market, customer were standing to eat sushi that was no habit eating raw fish due to no fridges to keep the fish from within vinegar, soy source or boiled. Sushi was called Edo-mae that meaning was in front of Edo castle.
寿司にも色々な種類があります。代表的なのは握り寿司で発祥は江戸時代(1800年代前期)の屋台の立ち食いだそうです。もともとは庶民の食べ物だったのです。江戸前寿司と呼び、冷蔵庫・冷凍庫は無く魚を保存するために酢に漬けたり、醤油に漬けたり、煮たりして生で食べる習慣はありませんでした。
We could eat raw fish after 1945 due to fridges were became widespread, freight network system was advanced we are able to eating fresh fish recently.
魚を生で食べるようになったのは、戦後で冷蔵庫が普及されてからです。流通が発達して捕れたての新鮮な魚を食べられるのは嬉しいことです。
Sushi is also popular in the world because it is more healthy than meat for less oily.
肉よりも脂が少なく健康的であることから、海外でも寿司は人気があります。
Please enjoy to eat delicious original Sushi in Japan. In this blog, it is informed traditional Sushi.
折角、日本に来たのだから、本場の美味しいお寿司を楽しんで下さい。日本の伝統的なお寿司を紹介します。
Traditional Japanese foods are not too strong taste. The order of eating sushi, mild flavor such as white fish at first then strong taste red fish such as tuna and salmon, because of eating mild flavor after eating strong one so it is difficult to enjoy independently mild one taste, if drinking green tea or any alcoholic or eating sweet picked ginger, it is reset in the mouse.
日本料理は薄味で素材の味を楽しむ料理が多いです。お寿司は味の薄い淡白なネタから食べ始めて、徐々に味の濃いネタを食べるようにすると、味が混ざらずに美味しく食べられます。お茶、お酒を飲んだり、ガリを食べると口の中が整えられます。
酢飯 | Vinegared rice | シャリ Shari | |
具・種 | Topping | ネタ Neta | |
生姜 | Sweet pickled ginger | ガリ Gari | |
山葵 | Wasabi | サビ Sabi | |
お茶 | Green tea | アガリ Agari | |
醤油 | Soy source | ムラサキ |
白身 | White fish | ||
鰤 | Amberjack | ブリ Buri | |
縁側 | Flounder Edge | エンガワ Engawa | |
鯛 | Snapper | タイ Tai | |
勘八 | Greater amberjack | カンパチ Kanpachi | |
鮃 | Flounder | ヒラメ Hirame |
貝 | Shells | ||
帆立 | Scallop | ホタテ Hotate | |
青柳 | Trough shells | アオヤギ Aoyagi | |
鮑 | Abalone | アワビ Awabi | |
赤貝 | Bloody clam | アカガイ Akagai |
光物 | Blue fish | ||
小鰭 | Small dotted gizzard shad | コハダ Kohada | |
鯖 | Mackerel | サバ Saba | |
鰯 | Sardine | イワシ Iwashi | |
鯵 | Jack fish | アジ Aji | |
秋刀魚 | Sanma | サンマ Sanma | |
鰆 | Japanese spanish mackerel | サワラ Sawara | |
鱸 | Japanese sea bass | スズキ Suzuki |
烏賊 | Squid | イカ Ika | |
蛸 | Octopus | タコ Tako | |
海老 | Shrimp | エビ Ebi | |
蝦蛄 | Squilla | シャコ Shako |
赤身 | Red fish | ||
鮪 | Tuna | アカミ Akami | |
Fatty Tuna | トロ Toro | ||
鰹 | Skipjack | カツオ Katsuo | |
鮭 | Salmon | サーモン Sake |
巻物 | Roll | |
カッパ巻き Kappa roll | Cucumber roll | |
鉄火巻き Tekka roll | Tuna roll | |
干瓢巻き Kanpyo roll | Dried gourd roll |
軍艦巻き | Ship roll | ||
鮭卵 | Salmon roe | イクラ Ikura | |
海栗 | Sea urchin | ウニ Uni |
穴子 | Sea eel | アナゴ Anago | |
玉 | Omelette | ギョク(玉子焼き) Gyoku |
Wasabi and ginger have a germicidal effect. Top side is better than bottom side for putting soy source because rice may be released. Fish touching tongue is more taste, please try it.
山葵、生姜は殺菌作用があるので生物と一緒に食べます。醤油はシャリに付けずにネタに付けるとシャリが崩れません。シャリを下にして食べると舌の上にシャリが乗るのでより味わえるとも言います。
Other type sushi are hanare-sushi, Oshi-sushi, chirashi-sushi, hako-sushi, inari-sushi etc.
握り寿司の他にはなれずし、押し寿司、ちらし寿司、箱寿司、稲荷寿司などがあります。
How to cook作り方
①Rice steam
ご飯を炊く
②Steamed rice combine with vinegar
ご飯と寿司酢を混ぜる
Rice 150g ; vinegar 15cc + sugar 10g + salt 5g
米1合(150g)+酢15cc(大さじ1.5)+砂糖10g(大さじ1)+塩5g(小さじ1)
③Vinegared rice press and put on raw fish with wasabi
酢飯を握り山葵を付けて好きな具を乗せる
Sushi restaurant寿司屋
▷Ginza銀座、Tsukiji築地、
▷Sapporo札幌
▷Kamaishi釜石
▷Niigata新潟
▷Shizuoka静岡
▷Kanazawa金沢
▷Nanba難波
▷Hiroshima広島
▷Kochi高知
▷Hakata博多
▷Naha那覇
Kaiten-sushi(conveyor belt sushi, sushi train) was started from Osaka in 1958, after then this type shop was increasing number of shop for all of Japan and oversea. Almost this type shop is cheaper than traditional sushi restaurants.
回転寿司は1958年に大阪に登場して以来、手軽な値段で食べられることから全国に広がりました。